Nabrat během roku pár desítek kilogramů rozhodně nevěstí nic dobrého. V takovém případě je více než vhodné začít situaci řešit a hned se dát na hubnutí.
Zlikvidujte přebytečný tuk ve vašem organismu
Tloušťka se v našich zeměpisných šířkách stále bere jako něco víceméně normálního, co není třeba řešit. A když už, tak hlavně z estetických důvodů. Ty jsou však tím posledním důvodem, proč se dát při obezitě na hubnutí. Jsou zde daleko závažnější věci, kvůli kterým je potřeba s obezitou bojovat. Samozřejmě, že řeč je o zdraví. Nadměrná váha ho totiž dokáže nemalým způsobem ohrozit, ne-li zcela zničit. Příliš velké množství tukových buněk totiž dokáže organismus zcela poškodit, někdy i nenávratně.
To je také důvod, proč se hlídat a pravidelně se vážit. Samotná hmotnost sice není úplně stoprocentním ukazatelem našeho stavu, ale člověk si udělá docela dobrý obrázek o tom, jak na tom je. Daleko lepší je ale samozřejmě spoléhat na index BMI, který je v mnoha ohledech ještě přesnější a je možné se jim už do velké míry řídit. Jednoduše řečeno – pokud BMI vyjde špatně, je nanejvýš moudré začít s redukcí váhy.
Co jíst?
To samozřejmě nejde jinak než zlepšením jídelníčku. Takového zlepšení musí zákonitě začít u škrtání různých jídel a potravin. Každý asi ví, že po sladkém a tučné se tloustne. Ne každý však umí identifikovat, co je správné a co ne. Jednoduše řečeno, je potřeba se vyhnout rafinovanému cukru, takže žádné oplatky, čokolády a další sladkosti včetně domácích buchet. Také je dobré snížit příjem tuků, což znamená nepoužívat skoro vůbec olej, natož pak sádlo, jíst vepřové a obdobně tučná masa. Doporučuje se naopak konzumovat ryby, případně ještě drůbeží maso. Ideálně udělané na páře. Vhodná je i zelenina, luštěniny a občas i houby.
I když je člověk docela radikální v tom, co jíst a co ne, ne vždy se dočká odpovídající odezvy ve formě hubnutí. To je ideální čas k vyhledání odborníka na výživu. Ten dokáže po vyšetření a zevrubném rozhovoru identifikovat případné problémy a nastavit jídelníček tak, aby danému jedinci vyhovoval jak po stránce chuti, tak i svou efektivitou.